Ayaklarımız sürekli basınç altındadır. Sağlıklı bir etkinlik yapılabilmesi için temel malzeme olan ayakkabıların çeşitli etkinliklere, değişik doğa koşullarına göre seçilmesi gerekir. Ayakkabısı koşullara uygun olmayan kişi ya üşüyecek, ya yorulacak ya da acı çekecektir. Bu yüzden ayakkabı seçimi çok önemlidir.
Ucuz olan malzemenin aslında ekonomik olmadığı ve tehlikeler doğuracağını aklımızdan çıkarmamalıyız.
Rahat ve yumuşak olmalarına rağmen ağır botlar kadar iyi koruma sağlamazlar. Spor ayakkabılarının devamlı giyilmesi ayakları yumuşatacağından daha kolay yara olurlar. Islak zemin ve çamurda ise spor ayakkabıları çamura saplanıp ayaktan çıkabilirler.
Engebeli arazide ayak bileğini korumak ve desteklemek için yüksek bilek kısmına (14-20cm kadar); kaygan otluk arazi, çamur ve karda zemine tutunabilmek için vibran tarzından tırtıklı ve orta sertlikte tabana sahip olmalıdır. Suyun sızmasını azaltmak için sık dikişli, botun içine suyun kolay girmemesi için körüklü dilli olması gerekmektedir.
Tabanı üstteki deri kısma bağlayan çarşak bantları su geçirmezliği arttırır ve bot bakımını kolaylaştırır. Sürtünmeye karşı dayanıklılık için iki -hatta üç- kat deriyle desteklenmiş kalın parmak ucu ve topuk takviyeleri, krampon kayışlarının baskını azaltmak ve sert karda iz açmayı rahat yapabilmek için sert parmak takviyesi (içten destek), donmuş ya da ıslakken bile kolay giyilebilmesi için geniş açılan boğaza sahip olması gerekmektedir.
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.